Mollen in de tuin! Wat nu?

Het zal je maar gebeuren. Een mol in de tuin, en dat terwijl u toch zo uw best had gedaan om iets moois van dat gazon te maken.

Mollen zijn misschien wel hele schattige diertjes, en in veel gevallen nog nuttig ook, maar als ze je hele tuin ondermijnen heb je daar geen boodschap aan.

Die mol in de tuin moet weg en liefst zo snel mogelijk.

Gelukkig zijn daar wat goede en afdoende mogelijkheden voor en dat hoeft zeker niet altijd op een dieronvriendelijke manier.

Een mol vangen

Een mol vangen doe je bijvoorbeeld met een mollenval. Het voordeel van zo’n val is dat het diertje zijn vrijheid terugkrijgt, de val herbruikbaar is en het apparaatje eenvoudig in het gebruik is.

Een mol vangen met een mollenklem is ook mogelijk, maar dit is ongetwijfeld de minst diervriendelijke oplossing omdat de mol dit niet overleeft.

Een mol verjagen

Maar een mol verjagen kan ook heel goed. Mollen hebben uiterst gevoelige zintuigen en vertrouwen voor een groot deel op hun gehoor en kunnen ook heel goed ruiken.

Daar kunnen wij gebruik van maken.

Zo bestaan er ultrasone mollenverjagers die de mol verjagen door een combinatie van trillingen en geluiden die voor de mol goed waarneembaar zijn en waar hij op zijn zachtst gezegd niet blij mee is. Hij zal dan ook direct zijn koffers pakken en de tuin verlaten. Er is op het internet ook een veelvoud van huis- tuin- en keukenmiddeltjes te vinden om een mol te verjagen door middel van geluid, maar of die ook echt werken is maar de vraag.

Mollen carbid

Een prima methode is het gebruik van mollen carbid. Dit zijn kleine brokjes carbid die u in de mollengang stopt en waar u wat water overheen giet. Dit veroorzaakt een chemische reactie waar een gas bij vrijkomt, dat zich in de ondergrondse gangen van het nest verspreidt. Ook dat vindt de mol niet bepaald prettig en het beestje zal zich dus zo snel mogelijk uit de voeten maken. Ook voor het milieu is dit een prima oplossing.

Leave a Comment