Het creëren van een mooie tuin doe je zo

Je ziet er misschien tegenop om de tuin op te knappen, nog helemaal aan te leggen of aan te laten leggen door een specialist. Maar het creëren van een mooie tuin is misschien wel makkelijker dan je denkt. Het punt is vooral dat er een overweldigende keuze is van allerlei elementen die je kunt toepassen op je tuin. Dit artikel helpt je een handje op weg door er een aantal te behandelen die je in ieder geval een mooie basis geven voor een prachtige tuin!

Verharding

Bij een tuin denk je al gauw aan groen; graszoden, planten en mooie bloemen. Maar een zeer bepalend element in een tuin is eventuele verharding. Veel mensen vinden het prettig om een terras aan te leggen in hun tuin om gezellig te kunnen zitten. Je kunt kiezen uit natuursteen verharding en betonverharding en vervolgens weer tussen tegels of klinkers. Dit is een kwestie van smaak. Een tegelverharding geeft een rustiger uitstraling, een klinkerverharding is daarentegen wat drukker. Relatief nieuw zijn keramische tegels. En die zijn erg populair: ze zijn namelijk maatvast, kleurvast en slijtvast.

Beplanting

Wanneer je een hoveniersbedrijf inschakelt kun je advies inwinnen over de beplanting van je tuin. Het is een van de belangrijkste onderdelen en dient dus zeker niet onderschat te worden. Het bepaalt voor een groot deel de sfeer in je tuin. Het is ook aan te raden om dit aan een hovenier over te laten. Hij moet namelijk rekening houden met bijvoorbeeld bloeitijden, bloeikleur, hoogte van de planten en standplaats van de planten. Geen gemakkelijke klus!

Gazon

Een belangrijke keuze die van grote invloed is op de uitstraling van je tuin is of je een gazon neemt. De keuze voor een gazon bij tuininrichting kan uit praktische overwegingen of voor de sierwaarde gemaakt worden. Een gazon vraagt veel onderhoud; verticuteren in het voorjaar, wekelijks gras maaien, drie keer per jaar bemesten, kanten aansteken. Wil je een grasmat? Dan kun je kiezen voor een ‘speelgazon’ waarbij de grassoort beter tegen een stootje kan. Een alternatief is een fijner grasmengsel dat vaak ‘siergazon’ wordt genoemd.

Erfafscheiding

De afscheiding van je tuin zorgt voor privacy, maar heeft ook invloed op de uitstraling van je tuin. Je kunt grofweg een keuze maken uit een verharde afscheiding of een groene afscheiding met planten. Een groene afscheiding zorgt voor een versmelting met de omgeving en voorkomt harde lijnen in de tuin. Een houten of metalen schutting of een muur als erfafscheiding zorgt voor een optimaal gebruik van de ruimte, omdat dit soort afscheiding meestal smaller is dan een groene afscheiding. Door begroeiing met klimplanten kun je een lange kale muur onderbreken.

Dit zijn de grotere en algemene zaken die van invloed zijn op de uitstraling van je tuin. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk waar je aan kunt denken en gebruik van kunt maken. In ieder geval kun je alvast goed nadenken over deze zaken. En vergeet ook niet dat er specialisten zijn die je erg goed kunnen helpen met het creëren van een mooie tuin!

Leave a Comment