Gras zaaien of graszoden leggen

Ben je van plan om een nieuw gazon aan te leggen? Dan heb je de keuze tussen gras zaaien of graszoden leggen. Beide manieren voor het vervangen van je oud gazontapijt hebben hun voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om na te gaan wat het beste bij je mogelijkheden past voordat je een beslissing neemt. Op wat moet je zeker letten bij het zaaien van gazon of bij de aanleg van graszoden?

Beperkt budget
Is je budget voor het vernieuwen van je gazon eerder beperkt? Dan kies je best voor het zaaien je nieuwe gazon. Dat is immers veruit de goedkoopste oplossing. Houd daarbij zeker rekening met de beste periode om je nieuwe gazon te zaaien. Dat doe je immers bij voorkeur vanaf begin mei tot eind augustus. Kondigt het zachte voorjaar zich al vroeg aan, dan kun je uiteraard vroeger met deze klus beginnen. Graszoden bieden het voordeel dat je ze in principe het hele jaar kunt leggen. Toch is het zeker niet aan te raden om ze tijdens een warme en droge zomer, bij vorst aan te leggen. Graszoden leg je best vanaf mei.

Kiezen tussen speel- of siergazon
Voor je gaat zaaien of graszoden leggen, moet je nog een belangrijke knoop doorhakken. Wordt het speel- of siergazon? Speelgazon is veruit het sterkste van de twee soorten gazon en een aanrader voor gezinnen met jonge kinderen en als het gazon veel wordt betreden.

Ideale ondergrond
Of je nu gras zaait of zoden legt, beiden vragen een goede ondergrond. Werk deze eerst goed los en leg hem dan zo vlak mogelijk. Leg de ondergrond vervolgens goed vast met een plank of een rol, of door hem gelijkmatig aan te trappen.

Zorg er voor dat graszoden goed aansluiten
Let er bij de aanleg van graszoden steeds op dat de naden van de verschillende zoden goed aaneensluiten. Dat voorkomt uitdroging. Trap de randen van de graszoden goed aan en veeg daarna wat aarde in de naden. Zorg er ook voor dat de wortels van de zoden zoveel mogelijk maken met de ondergrond. Dat zorgt voor sterke wortels en een gezond en gelijkmatig groen gazon.

Laat je nieuw gazon nooit uitdrogen
Of je nu gazon zaait of graszoden aanlegt, een regelmatig en aangepast onderhoud is in beide gevallen noodzakelijk voor een gezond ogend grastapijt. Laat je gazon nooit uitdragen, en zeker niet nadat het pas is aangelegd. Sproei regelmatig, zeker in droge perioden. Zet je gazon echter nooit onder water. Dat doet de wortels rotten of het graszaad wegspoelen.

Aangepaste voeding voor je gazon
Vooral bij de aanleg van een nieuw gazon in het voorjaar is het belangrijk je gazon aangepaste langzaam werkende voeding (speciaal gazonmest) te geven. Koos je voor het zaaien van je gazon? Strooi dan na enkele weken een kort werkende meststof met veel stikstof dat stimuleert de groei. Geef een maand later een lang werkende gazonmest. Als het weer meezit, kun je al na een vijftal weken je nieuwe gazon maaien.

Leave a Comment