Buitenverlichting voor extra sfeer

Voordelen van goede buitenverlichting

Met stijlvolle en goed doordachte buitenverlichting kun je een hoop emotie en sfeer creëren rond jouw woning. Zo kun je buitenverlichting op de gevels aanbrengen, zodat de voorkant van de woning mooi geaccentueerd wordt. Maar natuurlijk kun je ook gewoon gaan voor unieke en mooie tuinverlichting. Al met al is het belangrijkste dat jouw huis en tuin in de wintermaanden echt in het oog springt. Maar naast het sfeerverhogende effect hebben tuinlampen en led-verlichting voor buiten nog veel meer te bieden. De voordelen op een rijtje:

  • Met tuinverlichting is het mogelijk om ook in de donkere najaarsmaanden lekker in de tuin te zitten. Zet een warme kachel neer en op een zonnige winterdag is het dan heerlijk toeven op het tuinterras.
  • Een goede buitenlamp of heldere verlichting in de tuin is een stuk veiliger. Ten eerste voor jezelf, omdat je in de herfst en winter dan veilig door je tuin kunt lopen en voldoende ziet. Maar tuinlampen en buitenlampen verhogen ook de veiligheid omdat ze potentiële inbrekers afschrikken. Inbrekers ‘werken’ namelijk liever niet bij licht. Pak het slim aan en kies in de tuin en bij de achterdeur voor bewegingssensoren. Zodra iemand passeert springt dan het licht aan.
  • Met verlichting in de tuin of rond de woning kun je bepaalde accenten leggen. Zo kun je met kleuren as rood en roze een warme en romantische uitstraling aan de woning geven. Terwijl kleuren al wit en lichtblauw mooi passen bij een moderne woning of nieuwbouwwoning.

Ideeën en tips voor led buitenverlichting in de tuin

Veel mensen vinden het lastig om te bepalen hoe ze led verlichting het beste kunnen inzetten om de tuin wat decoratiever te maken. Daarom staan hieronder drie leuke ideeën en tips, die als inspiratiebron kunnen dienen voor mensen die een sfeervolle en goed verlichte tuin willen ontwerpen.

1. Zet licht doelbewust in op enkele plekken in de tuin

Belangrijk is om niet direct de gehele tuin in het licht te laten baden, maar strategisch te kiezen voor enkele plekken die je wilt uitlichten. Vaak is het mooi om bijvoorbeeld te kiezen voor het verlichten van het terras, de schutting, een boom en/of het tuinpad. Door voor dit soort accenten te kiezen, ontstaat een spannende tuin die uitnodigt om in het donker te ontdekken en bekeken te worden.

2. Grondspots zorgen voor diepte

Zet enkele grondspotjes onder struiken, heesters of onder een boom. Op die manier ontstaat er visueel diepte een reliëf en wordt jouw tuin een waar sprookjesparadijs.

3. Ga voor een veelkleurige tuin

Tuinverlichting is beschikbaar in allerlei kleuren en lampensoorten. Maak een lichtplan en kies voor variatie in kleur, zodat jouw tuin er verrassend en uniek uit komt te zien. Er zijn in Nederland al te veel saaie tuinen, dus doe gerust eens creatief en wees origineel. Met gele of roze lampjes ontstaat er een landelijke, warme en ietwat romantische tuin. Wie van strak, zakelijk en eigentijds houdt, kan beter kiezen voor kleuren als wit en blauw.

Leave a Comment