5 tips voor een sfeervolle tuin

Hoe groot of klein je tuin ook is, van ieder stukje grond is een sfeervolle tuin te maken. Een plek waar je kunt genieten van de eerste zonnestralen in het voorjaar, lange zwoele zomeravonden en waar het zelfs in de koudere maanden heerlijk vertoeven is. Wij geven 5 tips voor een sfeervolle tuin.

1. Een slimme inrichting

Een goed ontwerp is de basis van elke tuin. Bedenk hoe je de tuin het liefst gebruikt en hoe de ligging is ten opzichte van de zon. Zie jij jezelf  ’s ochtends vroeg al met een croissantje op jouw sfeervolle terras zitten? Of ‘s avonds met een goed glas wijn heerlijk loungen? Met een beetje creativiteit is er veel mogelijk. Creëer gezellige hoekjes en zitjes. Bijvoorbeeld een terras voor ‘s ochtends, een speelgedeelte voor de kinderen en een fijne beschutte loungeplek voor ’s avonds.

2. Groen in ieder seizoen

Met een slim beplantingsplan zorg je ervoor dat de tuin tijdens ieder seizoen groen en sfeervol blijft. Kies bomen en planten die passen bij de inrichting van de tuin en houd rekening met zon- en schaduwplekken en de grondsoort. Denk ook na over de seizoenen. Wil je in het voorjaar genieten van een uitbundige bloemenpracht? Plant de bollen dan al in de herfst . Ook bladvorm, textuur en hoogte van bomen en planten zijn belangrijke elementen om rekening mee te houden bij een beplantingsplan. Zie je door de bomen het bos niet meer? Schakel dan de hulp in van een ervaren hoveniersbedrijf.

3. Stijlvolle bestrating

Onderhoudsvrije tegels, houten vlonders of romantische slingerpaadjes, de bestrating van je tuin en de keuze voor materialen zijn bepalend voor de sfeer en uitstraling. Er valt genoeg te kiezen en ieder materiaal heeft zo z’n voordelen. Zo is grind waterdoorlatend en beton vriendelijk voor je portemonnee. Ga niet over één nacht ijs en doe eerst eens inspiratie op bij tuincentra, speciaalzaken en tuinen in de buurt. Vergeet bovendien ook niet om te kijken naar de kleur en stijl van de woning. Met de juiste materiaal- en kleurkeuze geef jij je tuin een volledig andere uitstraling.

4.  Een gezellig buitenkeuken

Een gezellig etentje in de tuin en heerlijk koken in de buitenlucht, dat is het ultieme vakantiegevoel. Buitenkeukens zijn er in vele soorten en maten, van eenvoudige barbecues tot volledig ingebouwde keukenmodules. Ga je voor een buitenkeuken? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • Plaats de buitenkeuken op een stabiele ondergrond, die makkelijk schoon te houden is.
  • Voorkom dat je steeds op en neer moet lopen, plaats de keuken dus niet achterin de tuin.
  • Houd spelende kinderen altijd in het zicht om ongelukken te voorkomen.
  • Bescherm de buitenkeuken tegen slecht weer door hem onder een overkapping te plaatsen of een afdekhoes te gebruiken.

5. Sfeervolle verlichting

Breng jouw tuin ’s avonds tot leven met de juiste verlichting. Wat dacht je bijvoorbeeld van spotjes in de grond om een looppad te verlichten of een stoere industriële lamp aan de overkapping van de loungehoek? Natuurlijk licht in de vorm van kaarsen, fakkels of een knisperende vuurkorf geven de tuin ook extra sfeer én warmte. Behalve sfeer, zorgt de juiste verlichting in je tuin bovendien ook voor veiligheid. Geen struikelgevaar meer en minder kans op ongenode gasten.

Mogelijkheden genoeg dus om een sfeervolle tuin te creëren. Pak het groot aan en maak een heel nieuw tuinontwerp of ga aan de slag met sfeervolle verlichting of een gezellige buitenkeuken.

Leave a Comment