3 voorbeelden van een originele tuinafscheiding in je tuin

Het voorjaar is in aantocht, de winter is bijna voorbij. Dat betekent dus ook dat we weer meer buiten zijn, meer in de tuin zitten. Er is dus werk aan de winkel! Want je wil in het voorjaar en in de zomer toch zorgeloos van je tuin genieten. Welke planten zijn nog mooi en welke hebben de winter niet overleefd? Bezoek eens een tuincentrum in de buurt. En het liefst wil je vrij in je tuin kunnen zitten, zonder inkijk van de buren. Dan is een goede tuinafscheiding belangrijk. Daar is keuze genoeg in. Wil je een heg, hek of schutting? En hoe moet het er uitzien?

1. Groen is de trend

Een mooie groene tuinafscheiding die ook nog zorgt voor minder inkijk? Denk dan eens aan bamboe. Het ruist mooi in de wind en geeft een rustgevend zen-effect aan je tuin.  Bamboe past mooi in een Oosterse tuin. Maar ook in een Hollandse tuin past het uitstekend. Er is keuze genoeg. Het is niet verstandig om bamboe in de volle grond te zetten omdat de wortels nogal woekeren. Door de bamboe planten in geschikte potten in de grond te zetten voorkom je dat je tuin na een paar jaar een bamboedoolhof wordt.

2. Mediterrane tuin

Als je gaat voor een tuin met een mediterrane uitstraling is het een mooi gezicht als je tuinafscheiding bestaat uit groen met uitbundige kleuren. Kies dan voor klimplanten als een passiebloem of blauwe regen. Deze planten kunnen tegen een beetje vorst. Om te zorgen voor een goede bedekking en stevige groei kan je een schutting maken van betonijzer. Dit is een raster waar je de planten goed aan kunt bevestigen en mooi door heen kunt leiden. Op deze manier zorgt het ijzeren raster voor een natuurlijke en stevige tuinafscheiding. Ook kan je tussen de ijzeren matten ter afwisseling stenen plaatsen. Zo ontstaat een speelse afscheiding.

3. Heg in plaats van hek

Stel dat je geen hek wil maar kiest voor een heg of haag. Als je dat liever hebt kun je kiezen uit vele soorten. Je ziet bij veel tuinen bijvoorbeeld de beukenhaag. Die ziet er goed uit in de zomer en kan zowel laag als wat hoger gehouden worden. Deze verliest wel zijn blad in de winter. Je kan ook kiezen voor een bladhoudende haag, bijvoorbeeld een glansmispel (die ook nog mooi gaat bloeien). Het spreekt vanzelf dat deze haag het nodige onderhoud vergt.

 

Kortom, er zijn mogelijkheden genoeg voor een mooie tuinafscheiding. Welke je kiest hangt maar net af van je wensen en je voorkeuren. Denk wel even aan overleg met je buren over de tuinafscheiding. Zo voorkom je burenruzie. En wie weet kunnen jullie de kosten delen.

Leave a Comment