Kunstgras aanleggen: wat kost dat?

Ben jij ook helemaal klaar met het maaien van gras? Raak je gefrustreerd als het gras in je tuin maar niet eruit gaat zien zoals jij dat wilt? Is het je grote droom om een tuin te hebben die vrij is van onderhoud? Dan kan kunstgras de oplossing bieden! Kunstgras heeft namelijk een aantal voordelen in vergelijking met echt natuurgras. Dankzij kunstgras hoef je je nooit meer druk te maken om grasmaaien en gras verticuteren. Daarnaast ziet kunstgras er het hele jaar door prachtig uit! Maar wat kost het eigenlijk om kunstgras aan te leggen?

Kunstgras zelf aanleggen

Kunstgras kan je prima zelf aanleggen als je daar moeite in wilt steken, maar let er wel op dat eventueel gemaakte fouten weer moeilijk recht te zetten zijn. Het is een heel secuur werkje en fouten zullen voor veel frustratie zorgen als je deze zou willen herstellen. Verder zijn er ook een aantal andere dingen waar rekening mee gehouden dient te worden wanneer je kunstgras zelf aanlegt:

  • Je moet ervoor zorgen dat regenwater weg kan worden gevoerd, dus het is belangrijk om te zorgen dat er een stevige ondergrond ligt zoals zand.
  • Naast de ondergrond is de toplaag ook belangrijk. Je kunt het beste voor een laagje menggranulaat kiezen die minstens 5 centimeter dik is. Deze moet stevig getrild zijn voor een strak eindresultaat.
  • Niemand wil onkruid hebben, dus kies voor een drukverdelend doek van premium kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat de druk goed verdeeld wordt als je over het kunstgras loopt, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien.
  • Aan de randjes waar het kunstgras eindigt moet een afsluitband komen. Dit zorgt ervoor dat deze randjes netjes weggewerkt worden en je een net en strak stuk gazon krijgt.
  • Voor het beste eindresultaat is het belangrijk om voor kunstgras te kiezen van goede kwaliteit. De naden dienen goed weggewerkt en verlijmd te worden.

Zelf een gazon van kunstgras aanleggen kan aardig in de kosten oplopen. Tel daarbij op dat je er lang bezig mee zal zijn als je het netjes aan wilt pakken en dat je te maken kan krijgen met foutjes omdat je niet zoveel ervaring ermee hebt. Dit kunnen redenen zijn om het aanleggen van kunstgras aan een specialist over te laten.

Kunstgras laten aanleggen

Om zichzelf veel moeite en ellende te besparen, kiezen de meeste mensen ervoor om hun tuin met kunstgras te laten leggen door een specialist. Wanneer je dit aan een professional overlaat, verloopt het aanleggen in een aantal fases en bestaat het proces uit een aantal onderdelen. Meestal rekenen bedrijven een prijs per fase of onderdeel, zodat je nog altijd zelf kunt kiezen of je bepaalde fases of onderdelen zelf wilt doen. De volgende onderdelen kunnen door een professional worden gedaan:

  • Het eerste onderdeel bestaat uit het verwijderen en afvoeren van het oude gazon. De meeste professionals rekenen zo’n €6 tot €10 per vierkante meter. Je zou dit onderdeel ook eventueel zelf kunnen doen, maar wees je er wel van bewust dat het een simpel, maar ook zware klus is.
  • Het tweede onderdeel bestaat uit de levering van het menggranulaat. Deze wordt vervolgens gestort en verdeeld over de ondergrond. De kosten bedragen zo’n €6 tot €9 per vierkante meter, maar dit onderdeel kun je ook relatief makkelijk zelf doen.
  • En dan komt het aanleggen van kunstgras zelf. Dit kost rond de €9 tot €11 per vierkante meter. Inbegrepen in deze prijs zit ook het egaliseren en aantrillen van de ondergrond, waarover vervolgens het drukverdelende doek wordt gelegd. Verder wordt het kunstgras ook voor je op maat gesneden en verlijmd. Tenslotte komt er een speciaal soort zand over de kunstgras, wat ervoor zorgt dat het geheel netjes wordt afgewerkt. Dit onderdeel kun je het beste overlaten aan een specialist, want het is een secuur werkje en een specialist kan dit vaak beter en netter uitvoeren dan een amateur.

De bedragen die hierboven zijn genoemd, zijn alleen de kosten van het leggen zelf en zijn dus exclusief de kosten van het kunstgras. De reden dat er geen bedragen voor kunstgras worden genoemd, is omdat er heel veel verschillende soorten zijn en er teveel verschil zit in prijs en kwaliteit. Het is dus moeilijk om een gemiddeld bedrag te noemen. Het is wel goed om te weten dat goedkopere soorten kunstgras vaak nep ogen en ook minder duurzaam zijn en dus gauw lelijk worden. Wil je een goed resultaat bereiken? Laat je dan goed informeren over welk soort kunstgras het langst meegaat en de juiste uitstraling geeft die bij jouw wensen past.

 

Leave a Comment